Denizyolu Taşımacılığı Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Denizyolu Taşımacılığı Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Image
Image
  • 2023-03-28 22:12:07
  • Lojistik

Denizyolu Taşımacılığı Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Denizyolu taşımacılığı, ürünlerin bir bölgeden başka bir bölgeye denizyolu ile taşınmasına denir. Ürünlerin, boyutu, yapısı, taşıma mesafesi, taşıma bütçesi ve hava koşulları, deniz taşımacılığı için önemlidir. Dünyada en çok tercih edilen lojistik yöntemlerinden biri olan denizyolu taşımacılığı ile büyük miktarlarda malların taşınması mümkündür.

Denizyolu taşımacılığı, birçok açacak farklı avantajlara sahiptir. Bu avantajlardan ilki, diğer taşımacılık yöntemlerine göre çok daha az maliyetli olmasıdır. Denizyolu taşımacılığında maliyetler taşıma yöntemine, ürünlerin özelliklerine ve mesafeye göre değişiklik göstermektedir. Bu taşıma şeklinin avantajlarından bir diğeri ise çok büyük yüklerin tek seferde taşınabilmesini sağlamasıdır. Bunların yanı sıra zarar görme ve kırılma gibi ihtimalleri bulunan değerli yüklerinde taşınması için oldukça avantajlıdır. Denizyolu taşımacılığının en önemli avantajlarından biride dünyanın her yerine ulaşım sağlanabilmesidir. Uluslararası taşımacılıkta en güvenli yöntemlerden biri olan denizyolu taşımacılığında ülkeler arasında sınır aşımı problemi bulunmamaktadır.

 

Denizyolu Taşımacılığı Türleri Nelerdir?

Denizyolu taşımacılığı, liner ve tramp olmak üzere iki farklı yönteme ayrılmaktadır. Her iki taşımacılık şeklide farklı açılardan kazanım sağlamaktadır. Yük ve gemi sınıfına göre değişiklik gösteren denizyolu taşımacılığı, beş farklı seçeneğe ayrılır.

Tramp taşımacılıkta en önemli konu yükün kendisidir. Bu taşımacılık şeklindeki en önemli hususlardan ilki, geminin yük ile dolu olmasıdır. Bu yöntemde yükün teslimat tarihi ya da teslim saati ön planda değildir. Bu nedenle gemiye birden fazla şirketin malı alınır ve taşıma gerçekleştirilir. Geminin tamamını kaplayan kömür, kereste ya da maden gibi yüklerin taşınması için tramp taşımacılık oldukça ideal bir yöntemdir. Bunun yanı sıra mevsimsel yüklerin taşınmasında da bu yöntem sıklıkla tercih edilmektedir.

Liner taşımacılıkta ise hizmet yükten daha önde tutulmaktadır. Bu taşımacılıkta gemilerin konumları, hareket ve varış saatleri önceden belirlenmektedir. Gemiler, önceden belirlenen limanlara saparak yükleme ya da boşaltma işlemlerini uygun olarak gerçekleştirir. Geminin dolması ya da dolmaması bu taşımacılıkta önemli değildir ve yükler genellikle heterojen yapıdadır.

Yük ve gemi çeşidine göre denizyolu taşımacılığı beş başlığa ayrılır. Bunlardan ilki tanker taşımacılığıdır. Tanker taşımacılığında çoğunlukla gaz ya da petrol gibi tehlikeli maddeler taşınır. Bu taşımacılık şeklinde yükleme ve boşaltma işlemleri pompalama sistemi ile gerçekleşir.

Bir diğeri konteyner taşımacılığıdır. Denizyolu taşımacılığından en çok konteyner taşımacılığı tercih edilmektedir. Denizyolu konteyner taşımacılığı, uluslararası kriterlere göre düzenlenen konteynerler ile güvenli bir şekilde gerçekleşir.

RO-RO taşımacılığı da bir diğer taşımacılık şekillerindendir. Bu yöntemi diğerlerinden ayıran en temel özelliği, deniz bağlantısının karayolunda hizmet veren kamyon ya da tır gibi araçlar ile sağlanmasıdır.

Dökme yük taşımacılığında ise boşaltma ve yükleme işlemlerinde ara kapılarak kullanılarak masraflar minimum seviyede tutulur. Tuz, şeker, maden ve çimento gibi malzemelerin taşımacılığında bu yöntemin kullanılması oldukça idealdir.

Kombine taşımacılıkta ise çoğunlukla kuru yük ve petrol taşınmaktadır.

 

Denizyolu Taşımacılığı Yük Çeşitleri Nelerdir?

Denizyolu taşımacılığındaki yük çeşitleri, kişilerin denizyolu ile taşımakta olduğu yük çeşitlerine denir. Denizyolu taşımacılığında da karayolu ve havayolu taşımacılığında olduğu gibi belirli sistemler ve paketler bulunmaktadır. Denizyolu taşımasında aynı zamanda yüklerinde türleri bulunmaktadır. Denizyolu taşımacılığındaki yük çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Türkiye aktarmalı olan her türlü transit taşımalar,
  • Yurtiçi olan dağıtım hizmetleri,
  • Genel kargolar ve dökme yük taşımacılığı,
  • Kapıdan kapıya taşımacılık, her türlü proje taşımacılığı ve gümrük hizmetleri,
  • Genel başlıklar ile verilen yük başlıkları.

 

Denizyolu Taşımacılığının Geleceği

Taşımacılık ya da lojistik sektörü, geçmişten günümüze kadar belirli bir süreç içerisinde popülerliğini arttırmış, farklı seçenekler ile ihtiyaç sahiplerinin karşısına çıkarılmıştır. Bu ihtiyaç sahipleri kimi zaman kişiler, kimi zaman küçük işletmeler, kimi zamansa devasa şirketler olarak karşımıza çıkabilir.

Her bir şahıs ya da her bir işletme, elinde bulunan ürünü ya da malı en hızlı, en ekonomik ve en güvenli şekilde karşı tarafa ulaştırmak ister. Bu durumda değerlendirilen seçenekler arasında denizyolu taşımacılığı akıllara gelmektedir.

Bu sistemin geleceği ile ilgili bir araştırma yapıldığında, artan ticaret hacmi, uluslararası ilişkiler ve ithalat-ihracat dengeleri öne çıkmaktadır. Özellikler global dünya tarzında bir anlayış ile devam ederseniz, her ülke kendine öz kaynaklarını, kendi ham maddelerini, kendi iş gücünü ya da ürettiği ürünü farklı ülkelere sevk ederek ticari hacmini genişletmeye çalıştığını görebilirsiniz. Bu kapsamda deniz aşırı olan ülkeler dahili de bir değerlendirme yapılır ise dünya genelinde ortalama olarak 4.600 tane farklı liman ile hizmet verildiği görülmektedir.

Her ilerleyen günde ülkeler ticari hacmini denizyolu ile genişletmeye çalışmaktadır ve liman sayısında artış olduğu gözlemlenmektedir. Hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen sektör nedeni ile denizyolu taşımacılığının geleceğinde büyük bir artış yaşanmaktadır. İhtiyaçlar, beklentiler doğrultusunda ya da diğer bir ifade ile arz, talep dengesi ile bu sektöre yoğun bir ilgi oluşmaktadır. Tüm bunlardan da anlaşıldığı üzere denizyolu taşımacılığının geleceği oldukça parlak görülmektedir.

Copyright 2021 SmallCargo. Her hakkı saklıdır.

limonagaci
Fiyat Al Whatsapp